Το tonkotsu ράμεν είναι ένα είδος ιαπωνικού πιάτου ζυμαρικών που παρασκευάζεται με έναν πλούσιο, κρεμώδες ζωμό που παρασκευάζεται από το σιγοβράσιμο χοιρινών οστών για αρκετές ώρες. Ο ζωμός είναι συνήθως γαλακτώδους λευκού χρώματος και έχει παχύρρευστη, πλούσια σύσταση. Αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας, αλάτι και άλλα καρυκεύματα και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά από αλεύρι σίτου.
Το tonkotsu ράμεν προέρχεται από το νομό Φουκουόκα της Ιαπωνίας, όπου είναι ένα δημοφιλές και παραδοσιακό πιάτο. Η πόλη Hakata είναι ιδιαίτερα διάσημη για το tonkotsu ράμεν της και πολλά εστιατόρια στην περιοχή ειδικεύονται σε αυτό το είδος ράμεν. Το πιάτο σερβίρεται συχνά με μια ποικιλία από γαρνιτούρες, όπως χοιρινό σε φέτες, πράσινα κρεμμύδια και ένα αυγό μαλακό βραστό.
Ένα από τα βασικά συστατικά του tonkotsu ράμεν είναι ο ζωμός, ο οποίος παρασκευάζεται με σιγοβράσιμο χοιρινών οστών για αρκετές ώρες. Αυτή η διαδικασία εξάγει το κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα οστά, δημιουργώντας έναν πλούσιο, γευστικό ζωμό. Στη συνέχεια, ο ζωμός στραγγίζεται για να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες και αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας, αλάτι και άλλα καρυκεύματα.
Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το tonkotsu ράμεν είναι επίσης γνωστό για τα διατροφικά του οφέλη. Ο ζωμός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και κολλαγόνο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ισχυρών οστών και δοντιών.