Το Shio ράμεν είναι ένα είδος ιαπωνικού πιάτου ζυμαρικών που παρασκευάζεται με ζυμαρικά σίτου και έναν διαυγή, αλμυρό ζωμό από αλάτι. Το Shio είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα που παρασκευάζεται από θαλασσινό αλάτι και είναι γνωστό για την καθαρή, λεπτή γεύση του.
Το Shio ράμεν προέρχεται από τη βόρεια περιοχή της Ιαπωνίας, όπου είναι ένα δημοφιλές και παραδοσιακό πιάτο. Η πόλη Hakodate είναι ιδιαίτερα διάσημη για το shio ράμεν της, και πολλά εστιατόρια στην περιοχή ειδικεύονται σε αυτόν τον τύπο ράμεν. Το πιάτο σερβίρεται συχνά με μια ποικιλία από γαρνιτούρες, όπως χοιρινό σε φέτες, πράσινα κρεμμύδια και ένα μαλακό αυγό.
Ο ζωμός στο shio ράμεν παρασκευάζεται αναμειγνύοντας shio με ζωμό κοτόπουλου, χοιρινού ή θαλασσινών και σιγοβράζοντάς τον για αρκετές ώρες. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί έναν διαυγή, γευστικό ζωμό που είναι ταυτόχρονα αλμυρός και ελαφρώς αλμυρός. Στη συνέχεια, ο ζωμός στραγγίζεται και καρυκεύεται με mirin και άλλα καρυκεύματα και σερβίρεται πάνω από τα ζυμαρικά.
Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το Shio ράμεν είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία. Το shio είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ο ζωμός είναι επίσης χαμηλός σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.