Γαρνιτουρες

Wakame / Φύκια (わかめ)

Wakame Topping

Το wakame είναι ένας τύπος βρώσιμων φυκιών που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται από ένα είδος καφέ άλγης που ονομάζεται Undaria pinnatifida, το οποίο καλλιεργείται και συλλέγεται στα ρηχά παράκτια ύδατα της Ιαπωνίας και άλλων χωρών. Το wakame είναι γνωστό για τη λεπτή και ελαφρώς γλυκιά γεύση του, καθώς και για τη μαλακή και μαστιχωτή υφή του.

Το wakame συλλέγεται συνήθως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν το φύκι είναι πιο γευστικό και θρεπτικό. Μετά τη συγκομιδή, τα φύκια πλένονται, ξηραίνονται στον ήλιο και στη συνέχεια επανυδατώνονται πριν από τη χρήση. Το wakame έχει μια λεπτή και ελαφρώς γλυκιά γεύση και μια μαλακή και μαστιχωτή υφή.

Στην Ιαπωνία, το wakame χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, τόσο μαγειρεμένα όσο και ωμά. Χρησιμοποιείται συνήθως ως γαρνιτούρα για σούπες και σαλάτες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης ως γέμιση για ρολά σούσι και ονιγκίρι. Το γουακάμε χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως γαρνιτούρα για ψητά κρέατα και λαχανικά ή ως επικάλυψη για πιάτα ζυμαρικών, όπως τα ράμεν και τα ουντόν.

Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το wakame είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία. Αποτελεί καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου, του σιδήρου και του ασβεστίου. Το wakame είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.