Τα Umeboshi είναι ιαπωνικά δαμάσκηνα τουρσί που παρασκευάζονται από μικρά, πράσινα ιαπωνικά δαμάσκηνα που ονομάζονται ume. Τα δαμάσκηνα συλλέγονται το καλοκαίρι και στη συνέχεια παστώνουν σε ένα μείγμα από αλάτι, ξύδι και φύλλα shiso. Τα Umeboshi είναι γνωστά για την πικάντικη και ελαφρώς γλυκιά γεύση τους και τη μαλακή και μαστιχωτή υφή τους.
Για την παρασκευή του umeboshi, τα δαμάσκηνα συλλέγονται πρώτα το καλοκαίρι, όταν είναι μικρά και πράσινα. Στη συνέχεια, παστώνουν σε ένα μείγμα αλατιού, ξιδιού και φύλλων shiso, το οποίο τους δίνει τη χαρακτηριστική πικάντικη και ελαφρώς γλυκιά γεύση τους. Η διαδικασία του τουρσίματος διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δαμάσκηνα γίνονται μαλακά και μαστιχωτά και αποκτούν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.
Στην Ιαπωνία, τα umeboshi χρησιμοποιούνται συνήθως ως καρύκευμα για ρύζι και άλλα πιάτα. Συχνά σερβίρονται ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες και χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν μια πικάντικη και ελαφρώς γλυκιά γεύση στο πιάτο. Τα Umeboshi χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές ως γαρνιτούρα για σούπες και μαγειρευτά φαγητά ή ως γαρνιτούρα για ψητά κρέατα και λαχανικά.
Εκτός από τη νόστιμη γεύση τους, τα umeboshi είναι επίσης γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία. Αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Τα Umeboshi είναι επίσης ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.