Το καλαμπόκι ράμεν, ή βούτυρο καλαμποκιού, είναι ένα είδος ιαπωνικού καρυκεύματος που παρασκευάζεται σιγοβράζοντας καλαμπόκι σε βούτυρο και σάλτσα σόγιας. Είναι ένα συνηθισμένο γαρνιτούρα για ράμεν και άλλα πιάτα ζυμαρικών και είναι γνωστό για τη γλυκιά και αλμυρή γεύση του.
Για την παρασκευή καλαμποκιού ράμεν, το καλαμπόκι μαγειρεύεται πρώτα σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια στραγγίζεται και σιγοβράζεται σε ένα μείγμα βουτύρου και σάλτσας σόγιας, μέχρι το καλαμπόκι να επικαλυφθεί με μια παχύρρευστη και αλμυρή σάλτσα. Το καλαμπόκι ράμεν που προκύπτει έχει γλυκιά και αλμυρή γεύση και τρυφερή και ζουμερή υφή.
Στην Ιαπωνία, το καλαμπόκι ράμεν χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη για ράμεν και άλλα πιάτα ζυμαρικών. Συχνά σερβίρεται σε μικρές ποσότητες και χρησιμοποιείται για να προσθέσει μια γλυκιά και αλμυρή γεύση στο πιάτο. Το καλαμπόκι ράμεν χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως γαρνιτούρα για σούπες και βραστά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα και λαχανικά.
Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το καλαμπόκι ράμεν είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία. Το καλαμπόκι αποτελεί καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, ενώ το βούτυρο και η σάλτσα σόγιας προσθέτουν μια πλούσια και αλμυρή γεύση στο πιάτο. Το καλαμπόκι ράμεν είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.