Το Chashu είναι ένα είδος ιαπωνικού σιγομαγειρεμένου χοιρινού κρέατος που χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη για ramen και άλλα πιάτα ζυμαρικών. Παρασκευάζεται σιγοβράζοντας την κοιλιά του χοιρινού σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, σάκε και άλλων καρυκευμάτων, μέχρι να γίνει τρυφερή και γευστική. Το Chashu είναι γνωστό για την πλούσια και αλμυρή γεύση του, καθώς και για την τρυφερή και ζουμερή υφή του.
Το Chashu προέρχεται από την Κίνα και εισήχθη στην Ιαπωνία μέσω της κινεζικής κουζίνας που έφεραν στη χώρα βουδιστές μοναχοί. Είναι ένα δημοφιλές και παραδοσιακό πιάτο στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται συχνά ως επικάλυψη για τα πιάτα ράμεν, ουντόν και σούμπα. Το Chashu χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως γέμιση για ρολά σούσι ή ως συνοδευτικό πιάτο για ψητά κρέατα και λαχανικά.
Η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής του chashu περιλαμβάνει το σιγοβράσιμο της χοιρινής κοιλιάς σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, σάκε και άλλων καρυκευμάτων, όπως mirin, ζάχαρη και σκόρδο. Το χοιρινό σιγοβράζεται για αρκετές ώρες, μέχρι να γίνει τρυφερό και γευστικό. Το chashu που προκύπτει έχει πλούσια και αλμυρή γεύση και τρυφερή και ζουμερή υφή.
Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το chashu είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία. Το χοιρινό κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και η διαδικασία του σιγομαγειρέματος βοηθά στη διάσπαση του συνδετικού ιστού του χοιρινού κρέατος, καθιστώντας το πιο εύπεπτο. Το chashu είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.